Als je niet genoeg vermogen hebt of denkt dat je je geld op dit moment beter ergens anders aan uit kunt geven dan aan het kopen van een auto, dan heb je ook de mogelijkheid om te leasen. Leasen houdt in dat je een maandelijks bedrag betaalt aan een lease onderneming en daarvoor een auto naar wens terug krijgt. Er zijn verschillende vormen van leasen en het is belangrijk dat je hier goed het verschil tussen kent. 

 

Operational lease

Er zijn een hoop bedrijven die gebruik maken van operational lease. De meeste werknemers die een auto leasen via de zaak doen dat in deze vorm. Er is in dit geval sprake van een huurovereenkomst tussen twee ondernemingen waarbij de leaseauto economisch eigendom blijft van de lease onderneming. Dit houdt in dat verzekeringen en onderhoud bijvoorbeeld door de lease onderneming moet worden betaalt. Naast zakelijk leasen kun je ook kiezen voor privé leasen. Dit wordt ook wel de private lease genoemd. Bij deze vorm van leasen betaal je maandelijks een vast bedrag. Je bent geen economisch eigenaar van de auto, dus de enige kosten die je naast het maandelijkse bedrag kwijt zal zijn, zullen de benzinekosten zijn. Alle andere kosten zoals wegenbelasting, reparaties of pechhulp zullen op de kosten van de leasemaatschappij zijn. 

 

Het kiezen voor financial lease

Er zijn een aantal redenen die financial lease aantrekkelijker maken dan operational lease. Daarnaast komen er ook wat dingen kijken bij financial lease die operational lease aantrekkelijk laten lijken. Ten eerste zal het zo zijn dat je bij de operational lease een stuk lagere maandlasten zult hebben. Dit komt doordat je gedurende de periode dat je de auto leaset ook aan het afbetalen bent. Je zult namelijk na de looptijd van het contract eigenaar worden van de auto die je op dat moment aan het leasen bent. Wel is het zo dat je gedurende de tijd dat je de auto aan het leasen bent ook economisch eigenaar bent van het voertuig. Dit betekent dus ook dat je verantwoordelijk bent voor onder andere de kosten van het onderhouden van de auto en het betalen van de verzekering. Je zult dus bij financial lease een stuk meer geld kwijt zijn per maand. Wel is de huurkoop van deze auto anders dan het huren bij operational lease. De meeste kosten die je maakt zijn hierbij namelijk allemaal kosten waarvan je nooit meer iets terugziet. Dit terwijl je bij financial lease na het verlopen van het contract eigenaar bent van een nieuwe auto. Vaak is deze restwaarde een groot gedeelte van de huurkosten die je hebt gemaakt. 

 

Leave a comment