Met fleet management software kun je alle voertuigen van jouw bedrijf eenvoudig volgen, waar zij zich op dat moment dan ook bevinden. Hierdoor wordt veiliger rijden aangemoedigd omdat het de werknemers weten dat zij gevolgd worden, waardoor ook de productiviteit wordt verhoogd.

Fleet management, wat is dat?

Bij fleet management beheer je alle voertuigen binnen het bedrijf. Denk hierbij aan auto’s en bestelwagens, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens, trailers, hijskranen en bulldozers. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat deze zo veilig en efficiënt mogelijk worden gebruikt en worden onderhouden.

Het belangrijkste doel van een wagenpark systeem zoals deze, is het verhogen van de productiviteit en zorgen dat de veiligheidsomstandigheden verbeterd worden indien dit nodig is. Door de voertuigen te tracken, het brandstofgebruik in te zien, het onderhoud te beheren en het rijgedrag te monitoren kan dit worden bereikt.

Wat is er allemaal mogelijk?

Met deze software is het mogelijk om zowel de chauffeurs- en voertuiglocatie live op de kaart te zien zodat je altijd weet waar de chauffeurs op dat moment zijn. Daarnaast is het ook mogelijk meldingen te ontvangen op het moment dat zij te snel of wild rijden. Tevens is het mogelijk de kosten voor het onderhoud en de brandstof te verlagen.

Daarnaast wordt er automatisch een rittenadministratie bijgehouden zodat niet alleen jij weet wat er wordt geregeld, maar kan ook de Belastingdienst dit direct inzien wanneer dit nodig is. Ook zijn tachograafbestanden te downloaden zodat je altijd kunt aantonen dat jij en je chauffeurs zich aan de wet- en regelgeving houden.

Wat zijn de voordelen van deze software?

Allereerst natuurlijk de veiligheid van de chauffeur, welke op deze manier wordt verbeterd. Binnen de fleet management software is dit één van de belangrijkste punten, omdat de snelheid vaak de kern van het probleem is binnen het verkeer. Door het rijgedrag van de chauffeurs in te kunnen zien, zie je snel of ze zich aan de limieten houden. Is dit niet zo, dan kunnen zij hier direct op aangesproken worden. Zeker wanneer er ook een dashboardcamera aanwezig is, kan alles goed gecontroleerd worden. Je ziet het dan bijvoorbeeld wanneer een chauffeur te hard rijdt of de bocht te hard neemt.

Een ander groot voordeel is dat het je flink wat brandstof kan besparen. Brandstofverbruik gaat niet alleen maar om het aantal gereden kilometers, en door dit te tracken ie je waar je kan besparen. Bijvoorbeeld bij het stationair laten draaien van de motoren. Op het moment dat dit getrackt wordt, kun je zien of dit onnodig is of niet.

Leave a comment