Een reachtruck is een voertuig welke gebruikt wordt voor het transporteren van goederen, vaak in een magazijn. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig pallets verplaatsen en deze in de juiste stellingen zetten. Wil je een gebruikte reachtruck aanschaffen voor je bedrijf? Dan zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen een reachtruck en een heftruck?

Heb je er geen verstand van, dan kan het goed zijn dat je denkt dat deze trucks praktisch hetzelfde zijn. Toch is dat zeker niet zo. Om te beginnen is de zitpositie anders. Op een reachtruck zit je namelijk zijwaarts, wat bij een heftruck niet zo is. Ook is een reachtruck kleiner waardoor je makkelijker in een smalle gang kunt werken.

Ook is de mast van beide trucks anders. Bij een heftruck zit deze aan de voorkant, en kunnen er diverse hulpstukken op gemonteerd worden. Een reachtruck heeft de mast ook vooraan zitten, alleen kan deze in- en uitgeschoven worden.

Wat zijn de voordelen van een gebruikte reachtruck?

Allereerst natuurlijk de prijs, want deze is een stuk lager dan de prijs van een nieuwe reachtruck. Daarnaast is een gebruikt exemplaar ook altijd op voorraad, en dus zou je hem direct mee kunnen nemen of kunnen laten leveren. Dit zorgt er dan weer voor dat hij ook direct inzetbaar is.

Ook is het vaak zo dat een gebruikte reachtruck eerst volledig wordt nagekeken door monteurs. Er wordt dan gekeken naar de werking en of deze nog volledig goed en veilig is. In dit geval is er dan ook vaak sprake van garantie.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Natuurlijk is het belangrijk dat je goed oplet bij de aanschaf van een reachtruck. Dit is eigenlijk met elk tweedehands product het geval, maar als het gaat om een werkvoertuig misschien nog wel meer. De truck moet in goede staat zijn en moet werken zoals hij hoort te werken.

Ga je bij iemand langs om de gebruikte reachtruck te bekijken, dan doe je er goed aan een proefrit te maken. Maak hierbij ook zeker gebruik van de mast om te controleren of deze ook werkt naar behoren. Kijk ook altijd naar de leeftijd van de truck, hoeveel uur hij al gereden heeft en wat de maximale capaciteit is. Controleer dit ook indien mogelijk, door producten van verschillende gewichten op te tillen om te zien of de truck dit inderdaad zonder moeite aankan.

Zeker bij een particulier kan het zijn dat er soms wat informatie mist. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de verkoper, om alsnog aan de juiste informatie te komen. 

Leave a comment