Niemand hoopt het in zijn of haar carrière ooit mee te maken. helaas is het nooit te voorkomen. Soms kan het namelijk wel eens gebeuren dat je bij jouw baan ontslagen wordt. Uiteraard is dat nooit prettig om mee te maken, maar niet altijd is hier iets aan te doen. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf bij een werkgever te vertrekken en anderen worden door de werkgever ontslagen. De manier waarop iemand ontslagen wordt speelt een belangrijke rol. Wanneer iemand namelijk op een bepaalde wijze ontslagen wordt is het soms mogelijk om hier een vergoeding voor te krijgen. Deze vergoeding zal betekenen dat je na jouw ontslag voor een bepaalde periode nog een deel van het salaris betaald zal krijgen. Dat is na een ontslag natuurlijk erg prettig, aangezien je zo nog een bepaalde bron van inkomen kan behouden. 

 

Een transitievergoeding

Deze vergoeding wordt een transitievergoeding genoemd. Wanneer je hiermee te maken kan krijgen is het belangrijk om te kijken naar de reden waarom iemand wordt ontslagen. Dankzij de vergoeding zal je namelijk nog een bepaald percentage van je salaris betaald krijgen voor een periode na jouw ontslag. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor deze vergoeding. Daarom is het belangrijk om goed te bekijken of dit bij jou eventueel wel het geval is. Zo is het belangrijk dat het initiatief bij het ontslag van de werkgever komt. Daarnaast is het noodzakelijk dat jij als werknemer altijd geprobeerd hebt goed werk te leveren. Wanneer je er dus zogezegd om gevraagd hebt om ontslagen te worden is het niet haalbaar om een transitievergoeding te gaan krijgen. Ook is het belangrijk dat je als werkgever minimaal achttien jaar oud bent. 

 

Berekening 

Wanneer je hieraan voldoet is het aan te raden om ook naar een paar andere regelingen te kijken. Zo moet je een minimumaantal uren gewerkt hebben en ook is het belangrijk dat je geen AOW-leeftijd hebt bereikt. Bovendien zijn er ook nog andere zaken zoals details in de CAO die bekeken moeten worden om zeker te zijn van de transitievergoeding. Wanneer dat allemaal is geregeld, is het tijd om de vergoeding te gaan berekenen. De transitievergoeding berekenen is goed te doen. Je zal hiervoor echter wel de nodige informatie bij de hand moeten hebben over bepaalde zaken van toen je nog werkte bij het bedrijf. Zo is het belangrijk om duidelijk te hebben wat jouw salaris was en daarnaast moet je weten hoeveel jaren je bij het bedrijf hebt gewerkt. Op deze manier zal het mogelijk zijn om de vergoeding op de juiste wijze te kunnen berekenen.

Leave a comment