Als je een huis op het oog hebt, dan is het belangrijk dat je bij de bank aanvraagt hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Vervolgens dien je ervoor te zorgen dat jouw bod het hoogste is, maar je niet te veel betaalt. Om onze lezers hierbij te helpen hebben wij een aantal zaken onder elkaar gezet die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. 

Het kopen van een huis

Het is fijn dat je nu in de situatie zit waarin je een huis of hypotheek met passende maandlasten hebt gevonden. Je wil de maandlasten natuurlijk zo laag mogelijk houden en hiervoor heb je een goede financiering nodig. Je hebt over het algemeen tussen de zes en acht weken om een financieringsplan op te stellen. De tijd die je hebt is afhankelijk van de ontbindende voorwaarden van het voorlopige koopcontract. Deze ontstaat als je een nieuw huis gaat kopen en het is belangrijk om te weten waar je jezelf aan vast zet. Het is verstandig om een hypotheek berekenen als een serieuze taak te zien. Er zijn per bank soms nogal grote verschillen in de actuele hypotheekrente. Je hebt verschillende adviseurs die je hiermee kunnen helpen als dit nodig is. Voor het afsluiten zul je ook enkele documenten en gegevens moeten aanleveren voordat de hypotheek kan worden afgesloten.

 

De hypotheek die het beste bij je past

Tegenwoordig zijn er op het internet een hoop tools die je kunt gebruiken om zelf te berekenen wat je ongeveer mag lenen. Als je dit gedaan hebt is het tijd om te kijken naar welke bank jou een hypotheek wilt verstrekken. Het is hierbij belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je niet bent gebonden aan de bank waar je een betaalrekening hebt. De meeste mensen hebben namelijk een betaalrekening bij één van de grotere Nederlandse banken. Deze banken hebben over het algemeen een stuk hogere rentes als het gaat om lenen bij wat kleinere banken. 

 

Laat je nieuwe woning taxeren

Om te gaan kijken naar wat je mag lenen is het belangrijk dat je jouw woning laat taxeren. Sinds het jaar 2018 is het namelijk het geval dat je maximaal 100% mag lenen van je woningwaarde voor een hypotheek. In het geval dat je dus een hogere woningwaarde hebt dan gedacht kun je dus ook meer lenen. Het laten taxeren van je woning is niet gratis, het kost over het algemeen 425 euro. Als je niet tevreden bent met het resultaat kun je vaak ook nog een second opinion aanvragen. In dit geval zal er een andere taxateur de woning gaan taxeren, maar dit zal over het algemeen niet erg veel verschillen van de voorgaande taxatie. 

 

Leave a comment