Ben je in de tuin bezig, of ben je van plan dit binnenkort te gaan doen? Dan kan het uitzoekwerk veel tijd in beslag nemen. Er zijn veel verschillende houtsoorten te verkrijgen, en dan hebben we het nog niet eens over de verschillende palen en planken die je waarschijnlijk nodig hebt. Kijkend naar wat het meest verkocht wordt, kunnen we er vanuit gaan dat douglas palen het meest in de tuin gebruikt worden. Maar waarom is dat?

De voordelen van douglas palen

Het grootste voordeel van douglas palen is misschien wel dat het ontzettend sterk is en lang meegaat, maar alleen wanneer de palen goed behandeld worden met de juiste producten. Daarnaast is het assortiment douglas hout ook erg groot, en dus is de kans groot dat je precies vindt waar je naar op zoek bent.

Zo zijn er verschillende kopmaten te vinden, omdat niet iedereen altijd dezelfde kopmaat douglas palen nodig heeft. Deze zijn dan ook te verkrijgen in 10 x 10 centimeter, 12 x 12 centimeter, 15 x 15 centimeter en 20 x 20 centimeter. De kleinste maat is hierbij ideaal voor het maken van een hek, terwijl de grotere maten vaak gebruikt worden voor meubels of een tuinhuis.

De verschillende kopmaten

Misschien vraag je je nu af waarom er verschillende kopmaten verkrijgbaar zijn, maar dat komt simpelweg omdat niet elke klus dezelfde diktes nodig heeft. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met een pergola, een schutting of een mooi tuinhuis? Dan worden hier vaak 12 x 12 centimeter palen voor gebruikt. De meest gebruikte kopmaat is echter de 15 x 15 centimeter palen. Deze worden onder andere vaak gebruikt als schuttingpalen, maar zijn ook voor veel andere projecten te gebruiken.

De grootste maat douglas palen kunnen ook voor veel verschillende projecten gebruikt worden, maar deze zie je vooral vaak terug bij tuinmeubelen, vloeren en hekken, maar worden ook gebruikt bij schuttingen.

Het onderhouden van de palen

Het is erg belangrijk dat de douglas palen behandeld worden, zeker wanneer je graag die mooie, roze kleur wilt behouden. Dit zorgt er tevens voor dat de palen langer meegaan. Het behandelen van de palen doe je het beste met olie, verf of beits. Let er hierbij uiteraard wel op dat het product geschikt is voor deze houtsoort. Ook is het goed om eraan te denken dat de palen minimaal 10 centimeter boven de grond blijven, als de palen gaat gebruiken voor de schutting. Dit kun je het beste doen met betonpoeren. Doe je dit niet, dan komen de palen in aanraking met de grond waardoor ze minder lang meegaan.

Leave a comment